Analysis of אמצים [’mṣîm] in the Hexapla - Chia, Philip (Collectanea Theologica, 2025)
Termin אמצים występujący w Za 6,3 i 6,7 był interpretowany na różne sposoby przez starożytnych tłumaczy – LXX, Peszittę, Targum, Wulgatę i tekst masorecki. Niejednoznaczność otaczająca אמצים jest dodatkowo podkreślona w Heksapli Orygenesa. Co ważne, nie ma zgody co do tłumaczenia אמצים w Za 6,7. Tłumaczenie Akwili jest szczególnie znaczące, ponieważ oferuje unikalną interpretację אמצים w Za 6,3, która różni się od jego interpretacji w Za 6,7. Artykuł dowodzi, że wersja Za 6,7 autorstwa Akwili nie odpowiada hebrajskiemu tekstowi, który stanowi podstawę tekstu masoreckiego, podczas gdy zarówno Symmachus, jak i Teodocjon są zgodni z hebrajską interpretacją tekstu masoreckiego. W celu poparcia tego twierdzenia została wykorzystana metoda krytyki tekstu.