Małżeństwo i celibat w 1 Koryntian 7: Perspektywy badawcze - Kowalski, Marcin (Collectanea Theologica, 2025)
Artykuł prezentuje popularne i najnowsze trendy badawcze w Pierwszym Liście do Koryntian 7, skupiając się na poruszanych przez apostoła tematach małżeństwa i celibatu. Autor rozpoczyna od przedstawienia najważniejszych hipotez związanych z rekonstrukcją podłoża problemów w Koryncie oraz strategii argumentacyjnej Pawła. Ich zasadniczy problem polega na tym, że zbyt mało uwagi poświęca się rozwojowi myśli apostoła w badanym rozdziale. Autor naświetla ją w kolejnym kroku, stosując analizę antycznej retoryki. W kolejnych paragrafach dyskutowane są: Pawłowa argumentacja na temat celibatu (1 Kor 7,25–40) ze szczególnym naciskiem na sekcję 1 Kor 7,29–31, postulat nierozerwalności chrześcijańskich małżeństw (1 Kor 7,10–11), kwestia małżeństw mieszanych (1 Kor 7,12–16) oraz hipoteza dotycząca tzw. „małżeństw duchowych” w Koryncie (1 Kor 7,36–38). W każdej z nich autor wskazuje zarówno tradycyjne, jak i nowe linie interpretacyjne i możliwe kierunki, w których mogą pójść badania nad 1 Koryntian 7. Wśród nich wymienia retorykę, analizy papirologiczne, studia interdyscyplinarne angażujące psychologię i neuronauki oraz apokaliptyczną eschatologię i porównanie Pawła z literaturą żydowską okresu Drugiej Świątyni.