Dezinformacja w kontekście troski o pokój: Studium na marginesie papieskiego Orędzia na LVIII Światowy Dzień Pokoju (2025) - Wyrostkiewicz, Michał (Collectanea Theologica, 2025)
Artykuł bada naturę, charakter i mechanizmy dezinformacji w sposób interdyscyplinarny: osadza analizy w obszarze teologii moralnej, korzystając jednocześnie z treści i metod charakterystycznych dla nauk społecznych, w tym studiów nad mediami i komunikacją społeczną. Korzystając z metody analizy kontekstualnej, historyczno-krytycznej i research desk, opierając się na specjalistycznej literaturze z zakresu teologii i nauk społecznych oraz na danych empirycznych zawartych w raportach międzynarodowych instytucji badawczych, tekst ukazuje dezinformację jako narzędzie destabilizacji i polaryzacji społeczeństwa oraz działanie o znamionach grzechu. To prowadzi do wniosku, iż należy przeciwdziałać dezinformacji, co wymaga odpowiedniej edukacji medialnej i formacji moralnej, ukierunkowanych na promocję prawdy jako fundamentu uporządkowanego społeczeństwa funkcjonującego w duchu communio personarum. W realizacji tych działań dużą rolę może i powinien odegrać Kościół.