Integral Ecology from the Perspective of War and Peace - Fiałkowski, Marek (Collectanea Theologica, 2025)
Artykuł podejmuje próbę ukazania powiązań ekologii, z szeroko pojętymi problemami konfliktów wojennych i koniecznością troski o pokój. Wydaje się, że takie ujęcie otwiera nowe możliwości interpretacji kwestii ekologicznej, a także rodzi nowe argumenty na rzecz ochrony i szacunku wobec dzieła stworzenia. W tym celu ukazano najpierw problematykę rozmaitych konfliktów wojennych i przemocy wpisujących się w kryzys ekologiczny, którego skutków doświadcza współczesny świat. Następnie omówiono ekologię pokoju – oryginalną propozycję papieża Benedykta XVI, która służy kształtowaniu świadomości ekologicznej współczesnego człowieka oraz szacunku wobec stworzonego świata. Na końcu ukazany został projekt ekologii integralnej połączony z wezwaniem do ekologicznego nawrócenia, szczególnie zalecany przez papieża Franciszka. Takie ujęcie ekologii może być pomocne w rozpoznawaniu i zahamowaniu niekorzystnych trendów, jakie widoczne są w życiu społeczno-politycznym i kulturze, a które często przyczyniają się do dewastacji środowiska naturalnego.