Body Identity Integrity Disorder jako problem teologicznomoralny - Smykowski, Krzysztof (Collectanea Theologica, 2025)
Celem artykułu jest zaprezentowanie zaburzenia Body Identity Integrity Disorder (BIID) i związanych z nim dylematów moralnych. Poszczególne jego części stanowią charakterystykę schorzenia, wskazanie przyczyn oraz możliwych form działań medycznych. Zostają one poddane ocenie moralnej w świetle teologicznomoralnych podstaw ingerencji medycznych. Szczególna uwaga poświęcona jest postulowanej przez znaczną grupę pacjentów i część personelu medycznego amputacji kończyny lub kończyn.