Chrystologia apologetyczna w ujęciu Eugeniusza Tomaszewskiego (1918–1978) - Artemiuk, Przemysław; Wąsek , Damian (Collectanea Theologica, 2025)
Celem artykułu jest rekonstrukcja kluczowych wątków myśli apologetycznej Eugeniusza Tomaszewskiego, wrocławskiego profesora. W części pierwszej zostają ukazane jego badania nad problematyką chrystologiczną. Część drugą autorzy poświęcają zagadnieniu Kyriosa, którym E. Tomaszewski zajmował w sposób systematyczny. W części trzeciej przedstawiają jego badania nad zagadnieniem Jezusa historii i Chrystusa wiary. Przeprowadzone analizy pozwalają na wyprowadzenie następujących wniosków. Po pierwsze, osoba Jezusa Chrystusa staje się zrozumiała tylko w świetle swojego bóstwa i przedstawia dla człowieka najwyższą wartość i rzeczywistość, która jest w stanie zaspokoić jego transcendentne pragnienia. Po drugie, badania nad tytułem Kyrios wskazują, że jego źródłem jest sama Osoba Jezusa, a nie pierwotna gmina. Po trzecie, podział na Jezusa historii i Chrystusa wiary jest nieznany tekstom Nowego Testamentu. Ukazują one syntezę historii i kerygmatu. Dla pierwotnych chrześcijan Jezus głoszący i Chrystus głoszony to jedna i ta sama Osoba.