Kanony dyscyplinarne Soboru Nicejskiego (8. i 19.) w polemice Hieronima z lucyferianami w dziele Altercatio luciferiani et orthodoxi - Łukaszczyk, Michał (Collectanea Theologica, 2025)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób postanowienia Soboru Nicejskiego przyczyniły się do polemiki z poglądami głoszonymi przez lucyferian. W celu zbadania podjętego zagadnienia konieczne jest przeprowadzenie studium historyczno-krytycznego omawiającego spory wokół arianizmu w IV wieku. Tekst analizuje poglądy Lucyfera w tym zakresie, a następnie przedstawia kontrargumentacje Hieronima. Strydończyk skupia się na wykazaniu błędów lucyferian, a najważniejszym argumentem autora Altercatio jest odwołanie się do kanonów dyscyplinarnych Soboru Nicejskiego.