Sobór Nicejski (325) w perspektywie międzyreligijnej i ekumenicznej - Perzyński, Andrzej (Collectanea Theologica, 2025)
Sobór Nicejski, który odbył się w 325 roku, odegrał kluczową rolę w zdefiniowaniu podstawowych doktryn Kościoła chrześcijańskiego i ma zasadnicze znaczenie dla współczesnej refleksji teologicznej. Zrozumienie jego historii i początkowej recepcji jest niezbędne do oceny jego znaczenia w dzisiejszym scenariuszu działań ruchu ekumenicznego. Obchodzona w 2025 r. 1700. rocznica Soboru Nicejskiego wpisuje się w znaczący kontekst historyczny, który obejmuje inne kamienie milowe, takie jak Jubileusz Nadziei i 60. rocznica zakończenia Soboru Watykańskiego II. Rocznice te, wraz z obchodami ekumenicznymi, wzmacniają znaczenie Soboru Nicejskiego w historii Kościoła. Wydarzenie to nie tylko stworzyło podstawy doktrynalne, ale miało również kluczowe znaczenie dla współczesnego ruchu ekumenicznego, który dąży do przezwyciężenia historycznych podziałów między wyznaniami chrześcijańskimi. Refleksja nad Soborem Nicejskim, w szczególności nad Symbolem nicejsko-konstantynopolitańskim, jest postrzegana jako okazja do promowania jedności chrześcijan poprzez przezwyciężanie uprzedzeń i polaryzacji, które wciąż istnieją.