Patriotism as Love of the Homeland or Another Form of Nationalism? Devotedness, Allegiance, and Loyalty to the Native Country in the Thought of Cardinal Stefan Wyszyński - Ficek, Ryszard (Collectanea Theologica, 2021)
Zasadniczym przedmiotem niniejszego artykułu jest ukazanie idei patriotyzmu i jego uwarunkowań aksjologicznych rozumianych w kategoriach miłości do ojczyzny traktowanej jako dar i zobowiązanie. W tym kontekście, przedstawienie patriotyzmu w perspektywie personalistyczno-pastoralnej myśli Kardynała Stefana Wyszyńskiego ma na celu zaprezentowanie niniejszej cnoty moralnej jako fundamentalnej wartości chrześcijańskiej, która wyraża się w aktywnej trosce o dobro ojczyzny pojmowane jako bonum commune. Ma to istotne znaczenie zwłaszcza wobec nasilających się tendencji deprecjonujących tradycyjne wartości konserwatywne, w tym także patriotyczną więź z ojczyzną, realizowaną szczególnie w wymiarze rodziny i Narodu. W tym kontekście, autor artykułu stawia zasadnicze pytanie: czy takie wartości jak patriotyzm ciągle przejawiają odpowiednio konstruktywny potencjał aksjologiczny pozwalający kształtować społeczno-polityczną i kulturową rzeczywistość współczesnego świata? Niniejsza refleksja ma również odniesienie do praktyki życia społeczno-politycznego, które cechuje silna polaryzacja stanowisk nie tylko wobec ojczyzny, ale także ambiwalentna relacja do określających ją podstawowych wartości aksjologicznych, czego egzemplifikacją jest patriotyzm.