Symbolism of God’s Protection over the Chosen People during the Journey to the Promised Land in Origen’s Homilies to Psalm 77 (78) - Bardski, Krzysztof (Collectanea Theologica, 2021)
W artykule przeanalizowano wybrane motywy literackie Psalmu 77 (78), które posłużyły Orygenesowi do sformułowania interpretacji ponaddosłownych. Metodologię badań nad procesami tworzenia skojarzeń alegoryczno-symbolicznych zastosowano w odniesieniu do następujących motywów literackich: rozdzielenie wód Morza Czerwonego, obłok i słup ognia prowadzący Izraelitów przez pustynię, woda ze skały oraz manna z nieba.