Teologia pisana przez biografię? O zastosowaniu badań biograficznych w teologii (praktycznej) - Chrostowski, Mariusz (Collectanea Theologica, 2022)
Badania biograficzne, cieszące się na gruncie nauk społecznych w polskim i międzynarodowym kontekście dużą popularnością, są wyrazem współczesnego społeczeństwa i kultury, która coraz częściej na pierwszy plan wysuwa temat „historii życia” konkretnej osoby. Wydaje się także, że owe badania mogą być zaczynem „zwrotu biograficznego” w zakresie poszukiwań prowadzonych w ramach teologii (praktycznej) i uzupełnienia ich o bogactwo indywidualnego pluralizmu płynącego z biografii konkretnego człowieka. Niniejszy artykuł posiada w tym kontekście niejako potrójny cel. Po pierwsze, ukazuje on podstawy metodologiczne badań biograficznych w teologii (praktycznej). Po drugie, przedstawia on znaczenie nakreślenia możliwych obszarów badawczych, w których badania biograficzne odgrywają rolę centralną. Po trzecie, wskazuje on na pewne trudności i perspektywy, płynące z zastosowania tej metody badawczej dla teologii (praktycznej).