Elements of Merkābāh Mysticism in the Targum Jonathan to the Book of Ezekiel - Parchem, Marek (Collectanea Theologica, 2023)
Przedmiotem najwcześniejszych spekulacji mistycznych był tron Boży w niebiosach o kształcie rydwanu (merkābāh) z wizji Ezechiela (Ez 1; 10). Nie dziwi więc fakt, że w Targumie Jonatana do Księgi Ezechiela pojawiają się liczne aluzje i odniesienia do mistyki merkābāh. W niniejszym artykule została przeprowadzona analiza tekstów targumicznych zawierających elementy mistyki merkābāh, mianowicie: obraz Boga zasiadającego na tronie-rydwanie, wygląd i funkcji czterech istot żyjących, wysławianie Boga przez istoty niebiańskie, motyw wznoszenia się / wstępowania do niebios przez mistyka, opis chwały Bożej wypełniającej nową Świątynię oraz motyw nowej Jerozolimy jako odwzorowanie miasta niebiańskiego.