The Purpose of the Book of Ruth - Adamczewski, Bartosz (Collectanea Theologica, 2023)
Wielu badaczy uważa, że Księga Rut, z jej opowiadaniem dotyczącym małżeństw mieszanych Judejczyków z kobietami moabickimi, świadomie sprzeciwia się ekskluzywistycznej retoryce Ksiąg Ezdrasza–Nehemiasza. Jednakże szczegółowa analiza narracyjnej retoryki Księgi Rut, szczególności porównanej z supersesywną (zastępującą) retoryką mniej więcej współczesnych jej Ksiąg Samuela–Królewskich, ujawnia, że głównym celem Księgi Rut było zdelegitymizowanie roszczeń szczepu Efraima do panowania w Izraelu, a na tym tle promocja szczepu Judy z jego Dawidową dynastią. Z tego powodu Księga Rut najprawdopodobniej służyła jako retoryczno-ideologiczny model dla dużo bardziej złożonej, podobnie świadomie judejskiej narracji Ksiąg Samuela-Królewskich.