CHARAKTER PRAWNY BITCOIN - Dąbrowska, Justyna (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2017)
Artykuł podejmuje próbę oceny charakteru prawnego kryptowalut. Bitcoin i inne waluty wirtualne są przedmiotem powszechnego obrotu. Z uwagi na niemożność zakwalifikowania bitcoin jako pieniądza, środka płatniczego ani instrumentu finansowego, obrót ten ma charakter nieuregulowany. Tymczasem, choć bitcoin niewątpliwie wykazuje wiele zalet, stwarza dla użytkowników sieci zagrożenie związane z niestabilności tej ‘waluty’, anonimowością transakcji, która sprzyja niewywiązywaniu się z kontraktów i zjawisku tzw. prania brudnych pieniędzy oraz może powodować ryzyko utraty lokowanych środków w wyniku bankructwa czy zamknięcia organizatora platformy transakcyjnej.