WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI USŁUGODAWCÓW ZA OBRAŹLIWE TREŚCI W ORZECZNICTWIE EUROPEJSKIEGO TRYBUNAŁU PRAW CZŁOWIEKA - Wątor, Weronika (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
W dobie rozwoju Internetu coraz powszechniejszym zjawiskiem jest publikowanie obraźliwych treści w sieci. Wpisy zawierające sformułowania naruszające dobre imię osób trzecich pojawiają się zarówno na forach internetowych, jak i w sekcjach komentarzy na stronach internetowych czy blogach. Trudności w zwalczaniu tego zjawiska powoduje fakt, że najczęściej treści te publikowane są przez anonimowych użytkowników. Osoba, która uważa, że jej dobre imię zostało naruszone zmaga się więc z problemem ustalenia tożsamości osoby, którą mogłaby pociągnąć do odpowiedzialności. Dlatego też często zdarza się, że odpowiedzialnością obarcza się pośrednika internetowego, będącego podmiotem, który umożliwił korzystanie z danego medium. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie jakie działania muszą zostać podjęte przez pośredników internetowych, by ich odpowiedzialność za obraźliwe treści została wyłączona. Treść niniejszego artykułu oparto na analizie obowiązujących przepisów oraz rozstrzygnięciach ETPC.