BLOCKCHAIN - HISTORIA, CECHY I GŁÓWNE OBSZARY ZASTOSOWAŃ - Klinger, Bartłomiej; Szczepański, Jacek (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2017)
Technologia blockchain jest uznawana za jedną z przełomowych technologii informatycznych naszych czasów. Ponad 8 letnia już historia tej technologii łączy się nierozerwalnie z historią cyfrowej waluty Bitcoin, stworzonej przez tajemniczego Satoshi Nakamoto. Od czasu, gdy pierwsi użytkownicy podłączyli się do sieci Bitcoin, nastąpiła ewolucja w postrzeganiu samej technologii blockchain jako technologii bazowej, dającej się zastosować nie tylko do tworzenia innych niż Bitcoin kryptowalut. Istotne było także pojawienie się niezależnej od Bitcoin sieci blockchain nazwanej Ethereum, zaprojektowanej przez 19 letniego Vitalika Buterina, która zaoferowała nowe możliwości funkcjonalne - inteligentne kontrakty. Blockchain jaki znamy dzisiaj bardzo intensywnie i skutecznie wykorzystuje znane koncepty kryptograficzne takie jak jednokierunkowe funkcje haszujące, kryptografię asymetryczną czy znakowanie czasem. Mechanizmy konsensusu zawieranego automatycznie przez uczestników sieci blockchain eliminują potrzebę zaufanej trzeciej strony przy przetwarzaniu transakcji, a inteligentne kontrakty poszerzyły obszar zastosowań technologii blockchain daleko poza transfer kryptowalut. Przedsiębiorstwa i instytucje na całym świecie dostrzegły innowacyjny potencjał wynikający z unikalnych cech technologii blockchain i dzisiaj są już na etapie usprawniania swoich procesów z wykorzystaniem tej technologii. Przytoczone przykłady zastosowań realnie wpływają także na poprawę jakości życia zwykłych ludzi.