INTERNET JAKO NOWA PRZESTRZEŃ DLA PRZESTĘPSTW Z NIENAWIŚCI - Bordolińska, Anna (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
Internet pełni ważną rolę w życiu człowieka i jego funkcjonowaniu w społeczeństwie. Jest sferą realizacji pozytywnych działań, ale także może być przestrzenią zjawisk niepożądanych. Możliwości Internetu ułatwiają popełnianie przestępstw z nienawiści i działania dyskryminujące. Celem artykułu jest wskazanie, w jaki sposób Internet tworzy pole praktykowania mowy nienawiści oraz jak za pomocą tego medium można walczyć z przestępstwami z nienawiści.