Zaangażowanie i gotowość nauczycieli wychowania przedszkolnego pracujących na Mazowszu w proces realizacji treści związanych z szeroko rozumianą ekologią - Mikler-Chwastek, Anna (Forum Pedagogiczne, 2022)
W artykule zaprezentowano wyniki badań prowadzonych w 2022 roku z udziałem nauczycieli wychowania przedszkolnego z województwa mazowieckiego. Ich celem było ustalenie, w jaki sposób nauczyciele wychowania przedszkolnego pracujący na co dzień z dziećmi angażują się w proces realizacji treści związanych z szeroko rozumianą ekologią. Realizując cel, postawiłam następujące pytania badawcze: czy nauczyciele wychowania przedszkolnego realizują treść ekologiczne w grupie przedszkolnej; jak często prezentują te treści; jaki rodzaj treści ekologicznych nauczyciele prezentują swoim podopiecznym; czy nauczyciel czuje się odpowiednio przygotowany do prowadzenia zajęć w przedszkolu z tematyki dotyczącej ekologii i zrównoważonego rozwoju. W artykule poza wynikami badań zawarto przegląd literatury, procedurę badawczą oraz wnioski.