Postpandemiczny (nie)pokój egzystencjalny jako wyzwanie edukacyjne – działania i dylematy - Zalewska-Meler, Agnieszka (Forum Pedagogiczne, 2024)
Pandemia COVID-19 jako traumatyczne doświadczenie zdrowotne, skierowała uwagę uczestników życia społecznego na nie zawsze uświadamiane wartości, stanowiące o jakości życia człowieka. Treść artykułu stanowi refleksja nad wartością pokoju w postpandemicznej rzeczywistości. W tekście starano się odpowiedzieć na pytanie dotyczące przejawów i znaczenia edukacji dla pokoju w kształtowaniu zdrowia pozytywnego i jakości życia człowieka. Pozyskaniu odpowiedzi posłużyło przedstawienie sposobów definiowania i przeżywania pokoju, określenie mechanizmów leżących wychowaniu do/dla pokoju. W konkluzji przedstawiono wzajemne powiązania kultury pokoju, kultury higienicznej w odniesieniu do kultury edukacji dla rozpoznawania i redukowania w praktyce wychowawczej niepokojów i pustki egzystencjalnej wywołaną pandemią.