Środowiskowe uwarunkowania przestępczości w brytyjskich badaniach kryminologicznych - Bernasiewicz, Maciej (Forum Pedagogiczne, 2017)
Przedmiotem analizy jest teoria międzypokoleniowej transmisji zachowań przestępczych. Karalność ojców odniesiona została do karalności ich synów oraz do psychospołecznych czynników ryzyka. W drugiej części artykułu omówiono teorię SAT (sytuacyjna teoria działania), która wyjaśnia, w jaki sposób interakcje pomiędzy jednostką i jej środowiskiem wpływają na przestrzeganie bądź łamanie norm odnoszących się zachowania (zwłaszcza norm prawnych).