Oddziaływania kuratora sądowego wobec nieletnich niedostosowanych społecznie - Gąsińska, Aneta (Forum Pedagogiczne, 2017)
Niedostosowanie społeczne to jedna z wyjątkowo niebezpiecznych form patologii społecznej, na którą najbardziej podatne są dzieci i młodzież, u których w procesie socjalizacji wystąpiły pewne zakłócenia. Nieprawidłowości w uspołecznianiu mogą być spowodowane różnymi czynnikami, do których zalicza się m.in.: osobowość jednostki, negatywne grupy odniesienia, wadliwie funkcjonującą rodzinę czy też niekorzystny wpływ mass mediów. Nieletni niedostosowani społecznie bardzo często kierowani są do poradni psychologiczno-pedagogicznych oraz świetlic socjoterapeutycznych, w celu wyeliminowania zachowań niekorzystnych, a w przypadku, gdy oddziaływania powyższych placówek nie przyniosą efektów, sądy rodzinne najczęściej przyznają nadzór kuratora. Niniejszy artykuł ma charakter teoretyczno-empiryczny, a przeprowadzone przez autorkę badania miały na celu poznanie metod pracy kuratora sądowego w stosunku do nieletnich.