What Is Applied Behavior Analysis? I know I understand nothing: Invitation to Discussion - WLOCH, DANUTA (Forum Pedagogiczne, 2023)
Celem niniejszego badania w podejściu jakościowym jest wnikliwa analiza zjawiska jakim jest SAZ i przedstawienie sposobu postrzegania SAZ przez osoby pracujące z dziećmi z ASC oraz przeze mnie w celu uzyskania trafniejszego i rzetelniejszego obrazu całokształtu badanego problemu. Podejmę się wyjaśnienia rożnych znaczeń nadawanych SAZ i wynikających stad nieporozumień. Będzie to również próba zastanowienia się, co właściwie krytykują lub popierają profesjonaliści pracujący z dziećmi autystycznymi mówiąc o SAZ? Innym celem jest uporządkowanie wiedzy na wspomniany temat poprzez ukazanie podłoża historycznego.