THE YOUNG EXPLORES UNIVERSITY STUDENTS’ EMOTIONAL ACTIVATION IN NON-FORMAL EDUCATION - RESEARCH REPORT - Warchoł, Tomasz (Forum Pedagogiczne, 2023)
W artykule przedstawiono wyniki badania ilościowo-jakościowego i ustalono, w jaki sposób dochodzi do aktywizacji emocjonalnej uczniów szkoły podstawowej, którzy uczestniczyli w zajęciach edukacji pozaformalnej. Badaniem objęto populację docelową 1 496 uczniów szkół podstawowych z terenu województwa podkarpackiego, z której wylosowano populację badawczą 536 uczniów szkół podstawowych. Główną metodą badawczą była metoda sondażu diagnostycznego, w której techniką była ankieta, a narzędziem kwestionariusz ankiety. W badaniach wykorzystano pięć cech edukacji pozaformalnej, którą scharakteryzowano na podstawie tematyki prowadzonych zajęć, relacji nauczyciel-uczeń, motywacji do nauki, wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych, a także nabywania umiejętności praktycznych. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że aktywizacja emocjonalna studentów uczestniczących w zajęciach edukacji pozaformalnej występuje wyłącznie w postaci emocji pozytywnych, tj. ekstazy, radości, zaufania. Można również stwierdzić, że wyodrębnione zakresy aktywizacji emocjonalnej uczniów miały najwyższy stopień aktywizacji emocjonalnej w kontekście technologii informacyjnych i komunikacyjnych, a także rozwoju umiejętności praktycznych.