Psychologiczne i językowe aspekty trudności szkolnych u dzieci z rozpoznaniem dysleksji rozwojowej. Elementy pracy terapeutycznej - Czarnecka, Martyna; Żelazkowska, Mariola (Forum Pedagogiczne, 2024)
Niniejsza publikacja koncentruje się na kompleksowym podejściu do problematyki dysleksji rozwojowej u dzieci. Autorzy skupiają się na analizie trudności szkolnych z perspektywy psychopedagogicznej i językowej, podkreślając znaczenie indywidualnego podejścia do każdego przypadku. W artykule przedstawiono wybrane metody pracy terapeutycznej, w tym interwencje pedagogiczne oraz techniki psychoterapeutyczne, które są kluczowe w efektywnym wsparciu dzieci z dysleksją. Autorzy podkreślają, że skuteczna terapia wymaga holistycznego podejścia, uwzględniającego zarówno aspekty edukacyjne, jak i emocjonalne uczniów. Publikacja wnosi istotny wkład w zrozumienie złożoności dysleksji rozwojowej oraz podkreśla znaczenie interdyscyplinarnego podejścia w edukacji i terapii dzieci z tym rozpoznaniem.