Information and Communication Technologies as an Element of the Learning Environment for Generation Alpha - Rzońca, Ewelina; Warchoł, Tomasz (Forum Pedagogiczne, 2024)
Artykuł analizuje znaczenie technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT) w edukacji w kontekście pokolenia Alfa. Tekst podkreśla, że ICT są integralną częścią codziennego życia uczniów, co wymaga przemyślanego wykorzystania technologii w środowisku edukacyjnym. Autorzy skupiają się na omówieniu znaczenia środowiska uczenia się w erze cyfrowej, gdzie media cyfrowe odgrywają kluczową rolę. W swoich rozważaniach teoretycznych autorzy zwracają uwagę na konieczność budowania środowiska, które przygotuje uczniów na przyszłość poprzez integrację uczniów, nauczycieli, treści i technologii. Takie podejście jest istotne dla pokolenia Alfa, które jest zanurzone w świecie mediów cyfrowych od urodzenia. Artykuł podkreśla również praktyczne rozwiązania dotyczące wykorzystania ICT w wspomaganych technologicznie strategiach, wskazując na różnorodność narzędzi edukacyjnych, platform e-learningowych i aplikacji komunikacyjnych. Autorzy, świadomi nie tylko korzyści związanych z ICT, ale także ich możliwości, zagrożeń i perspektyw rozwoju, przedstawili wnioski. Artykuł kończy się podsumowaniem, podkreślając potrzebę przemyślanego wykorzystania ICT w edukacji, uwzględniając zarówno możliwości, jak i zagrożenia, oraz dostosowanie środowiska uczenia się do potrzeb pokolenia Alfa.