The salesian society in the face of educational challenges in the years 1918-1939 - Niewęgłowski, Jan (Forum Pedagogiczne, 2024)
Po odzyskaniu niepodległości w 1918 r. Polska rozpoczęła długi proces odbudowy struktur państwowych. Spuścizna trzech zaborów proces ten bardzo utrudniała. Towarzystwo Salezjańskie, razem z całym społeczeństwem, włączyło się aktywnie w tworzenie brakujących struktur szkolnych i opiekuńczych. Do 1918 r. salezjanie mogli jedynie realizować swój charyzmat jedynie w zaborze austriackim. Jedną z pierwszych czynności Towarzystwa po 1918 r. było otwieranie szkół ogólnokształcących. Czyniono to na prośbę władz oraz polskiego społeczeństwa. Większość szkół tego typu powstało w latach dwudziestych. Niektóre z nich borykały się z wieloma problemami, jak odpowiednio przygotowana kadry czy problemy finansowe. Pomimo wielu trudności cieszyły się raczej dobrą opinią w polskim społeczeństwie, ułatwiając dużej liczbie polskiej młodzieży zdobycie wykształcenia średniego.