Navigating Diversity, Equity, and Inclusion: A Comparative Study of Implementation of Selected DEI Dimensions in Three Polish Universities - Jastrzębska, Ewa; Górak-Sosnowska, Katarzyna (Forum Pedagogiczne, 2024)
W ramach koncepcji społecznej odpowiedzialności uczelni rośnie zainteresowanie również DEI (różnorodność, równość i włączenie). W Polsce, kraju Europy Środkowo-Wschodniej z postsocjalistycznym dziedzictwem, DEI dopiero niedawno pojawiła się jako koncepcja, pozostając bardziej abstrakcyjna i teoretyczna niż pragmatyczna i osiągalna. Niniejszy artykuł analizuje, w jaki sposób DEI została przyjęta na polskich uczelniach publicznych, badając przesłanki stojące za jej wprowadzeniem, otaczające ją narracje i jej faktyczne wdrożenie. Wybrałyśmy trzy studia przypadków, aby zilustrować DEI w praktyce: tworzenie udogodnień dla studentów z niepełnosprawnościami, studentów neuroróżnorodnych i studentów o specjalnych potrzebach religijnych.