‘Children Shouldn’t Play with Guns’: Strengthening Intercultural Communication Between Polish and Ukrainian Students: A Holistic Approach - Niewiński, Jakub (Forum Pedagogiczne, 2024)
Niniejszy artykuł prezentuje praktyczną implementację założeń komunikacji międzykulturowej opartej na filozofii spotkania Martina Bubera, filozofii międzykulturowej Rama Adhara Malla oraz wrażliwości międzykulturowej według koncepcji Guo-Ming Chena oraz Williama J. Starosty, którzy uważają ją za afektywną strategię budowania zrozumienia i zaufania pomiędzy ludźmi. Celem artykułu jest wskazanie możliwości skutecznej komunikacji międzykulturowej, wzmacniającej poczucie przynależności i bezpieczeństwa. Autor, opisując dobre praktyki akulturacyjne w polskiej przestrzeni edukacyjnej po 24 lutego 2022 roku, przywołuje najważniejsze koncepcje Johna W. Berry’ego oraz Wolfganga Welscha opisujące przejście od marginalizacji mniejszości do postaw transkulturowych. Rozważania doktoranta wpisują się w ideę humanistyki integralnej oraz podejścia holistycznego w edukacji promowanych przez amerykańską etyczkę Marthę C. Nussbaum.