The Influence of Employment on Well-Being in Older Age: A Multifaceted Analysis - Kulesza, Marta; Kulesza, Marek (Forum Pedagogiczne, 2024)
Artykuł porusza kwestię wpływu aktywności zawodowej i zatrudnienia na dobrostan starszych pracowników oraz starszych dorosłych ogólnie. Opierając się na najnowszych badaniach i modelach teoretycznych, pokazuje, jak zadowolenie z pracy, równowaga między życiem zawodowym a prywatnym oraz czynniki społeczne wpływają na dobrostan starzejących się pracowników. Wyniki sugerują, że satysfakcjonująca praca, szacunek ze strony przełożonych oraz wspierający klimat organizacyjny są kluczowe dla utrzymania wysokiego poziomu dobrostanu wśród starszych pracowników. Z drugiej strony, stres i złe warunki pracy mogą nasilać problemy zdrowotne i przyspieszać chęć przejścia na emeryturę.