Generative Artificial Intelligence: Verification of Educational Applications Model - Pyżalski, Jacek (Forum Pedagogiczne, 2024)
Generatywna sztuczna inteligencja (GAI) staje się istotnym narzędziem edukacyjnym, wpływając na sposób projektowania i realizacji działań edukacyjnych. Artykuł przedstawia autorski model zastosowania GAI w edukacji, identyfikując pięć kluczowych ról, jakie może pełnić w kontekście szkolnym. Model ten obejmuje m.in. wspieranie nauczycieli w tworzeniu materiałów dydaktycznych, angażowanie uczniów w zadania z AI oraz ułatwianie zadań administracyjnych. Badanie z udziałem nauczycieli z Polski (N=995) wskazuje, że efektywne wykorzystanie GAI wymaga odpowiednich kompetencji pedagogicznych, w tym umiejętności tworzenia odpowiednich wytycznych dla AI oraz oceny jakości generowanych materiałów. Wnioski wskazują na potrzebę dalszych badań nad długoterminowym wpływem AI w edukacji, szczególnie w kontekście etycznym i społecznym. Celem artykułu jest pokazanie, jak odpowiednio wdrożone GAI może wzbogacić tradycyjne metody nauczania, przyczyniając się do bardziej innowacyjnego i efektywnego środowiska edukacyjnego.