Stefan Wyszyński’s Social Ideas in the Research and Educational Activity of Academic Centres - Dziekoński, Stanisław (Forum Pedagogiczne, 2024)
Stefan Wyszyński jest jedną z najbardziej wybitnych i rozpoznawalnych osób w historii Polski i Kościoła w naszej ojczyźnie. Niniejsze opracowanie nie pozostawia wątpliwości, że Stefan Wyszyński wpisał się złotymi zgłoskami, gdy chodzi o myśl społeczną, która na tle innych odznacza się oryginalnością i ponadczasowością. Myśl społeczna Wyszyńskiego posiada określoną charakterystykę, warunkowaną treścią encyklik społecznych, jak też środowiskiem, w jakim dorastał, rozwijał się i kształtował. Wiele wypowiedzi można odczytać jako reakcję na bieżące wydarzenia depczące godność człowieka, urągające miłości, nie liczące się z wartościami moralnymi w życiu społecznym. Idee formułowane przez Stefana Wyszyńskiego składają się na spójną koncepcję życia społecznego. Jej pogłębienie można odnaleźć w badaniach i publikacjach wielu ośrodków akademickich, spośród których zostały uwzględnione najważniejsze.