Koncepcja logopedii jako nauki stosowanej - Skorek, Ewa (Forum Pedagogiczne, 2025)
Przyjęto, że pole badawcze logopedii jako nauki stosowanej powinno pokrywać się z potrzebami praktyki i rozwiązywać problemy wynikające z zapotrzebowania społecznego. Spójną koncepcję logopedii powinna dopełniać organizacja kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu, tj. skupiona wokół przedmiotu zainteresowań logopedii i przygotowująca do prowadzenia badań naukowych w tym zakresie.