Dialog jako wyzwanie pedagogiczne w pracy z niemowlęciem z zespołem Downa - Niemyska, Paulina (Forum Pedagogiczne, 2025)
W artykule poruszone zostały kwestie trudności w obszarze rozwoju komunikacji u niemowląt z zespołem Downa oraz zagadnienia związane ze wspomaganiem usprawniania tego obszaru. Poruszono tematykę budowania poczucia sprawczości dialogowej u niemowląt z zespołem Downa. Przedstawiono mocne i słabe strony dzieci z zespołem Downa w wieku niemowlęcym w kontekście nabywania zdolności komunikacyjnych. Założeniem artykułu jest ukazanie wyzwań niemowląt z zespołem Downa w aspekcie komunikacji, możliwych przyczyn występowania owych trudności, a także pochylenie się nad możliwymi sposobami pracy nad budowaniem umiejętności dialogu u niemowląt z tym zespołem genetycznym.