Lęk przed mówieniem po zabiegu laryngektomii całkowitej. Dwa studia przypadków - Hamerlińska, Agnieszka; Ślęzak, Daria (Forum Pedagogiczne, 2025)
Artykuł dotyczy opisu lęku przed mówieniem u osób po laryngektomii całkowitej. Najpierw wyjaśniono najważniejsze pojęcia użyte w tekście – laryngektomia całkowita i lęk przed mówieniem. Następnie opisano dwa studia przypadków na podstawie przeprowadzonych wywiadów. Wywiadu udzieliły dwie osoby po usunięciu krtani: jedna mówiąca mową przetokową z wykorzystaniem protezy głosowej, a druga posługująca się mową „elektroniczną” z zastosowaniem laryngofonu. Na podstawie analizy przeprowadzonych wywiadów oraz literatury naukowej można wywnioskować, że osoby po laryngektomii całkowitej mogą doświadczać lęku przed mówieniem, zwłaszcza w sytuacjach społecznych. Objawy lęku różnią się indywidualnie, a skuteczne radzenie sobie z lękiem obejmuje przede wszystkim uczenie się i doskonalenie mowy zastępczej. W podsumowaniu wskazano na konieczność dalszych badań i personalizacji terapii w celu poprawy jakości życia pacjentów.