Terapia słowem w rehabilitacji seniorów z niepełnosprawnością wzroku - Czerwińska, Małgorzata (Forum Pedagogiczne, 2025)
Artykuł podejmuje tematykę psychospołecznego funkcjonowania seniorów z niepełnosprawnością wzroku oraz czynników warunkujących ich dostęp do słowa pisanego i mówionego. Szczególną uwagę poświęcono możliwościom wykorzystania biblioterapii reminiscencyjnej i poezjoterapii czynnej w działaniach edukacyjno-rehabilitacyjnych. Seniorzy z niepełnosprawnością wzroku – niewidomi, ociemniali i słabowidzący – stanowią zróżnicowaną grupę wymagającą specjalistycznych, tyflogeragogicznych oddziaływań, wspierających aktywność i samodzielność w starszym wieku. Materiał badawczy pozyskano na podstawie opisowo-krytycznej analizy źródeł polsko- i obcojęzycznych, uzupełnionej autorską autopsją i obserwacją, co pozwoliło na sformułowanie wniosków i postulatów badawczych i praktycznych w zakresie zasadności zastosowania biblio- i poezjoterapii w oddziaływaniach tyflogeragogicznych.