Wychowanie do pokoju jako pilne zadanie szkoły w warunkach zmiany społecznej i edukacyjnej - Skibicka-Piechna, Alicja (Forum Pedagogiczne, 2025)
Edukacja dla pokoju jest głęboko zakorzeniona w procesach globalizacyjnych, w których kluczowe znaczenie mają zjawiska migracji, różnorodności kulturowej oraz pluralizmu społecznego. Dla współczesnej pedagogiki kluczowe jest budowanie pokoju poprzez kształtowanie świadomych i refleksyjnych postaw obywatelskich. Odpowiedzialność za to zadanie w znacznym stopniu spoczywa na szkole, ponieważ edukacja może stanowić konstruktywną odpowiedź na zjawiska destabilizujące i zagrażające bezpieczeństwu społecznemu, które cechują współczesny świat. Edukacja jest podstawowym narzędziem rozwijania i utrwalania postaw pokojowego współistnienia od najmłodszych lat. Wymaga ona starannego planowania jako proces długofalowy, którego realizacja stanowi wyzwanie zarówno dla współczesności, jak i dla przyszłych pokoleń.