Myślenie krytyczne na rzecz budowania społeczeństwa pokoju: analiza poziomu samooceny kompetencji wśród młodzieży - Kawula, Anna; Mróz, Anna (Forum Pedagogiczne, 2025)
Myślenie krytyczne jest obecnie uznawane za jedną z kluczowych kompetencji na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz za jedną z najważniejszych umiejętności funkcjonowania we współczesnym społeczeństwie opartym na wiedzy. Zyskuje również coraz większe znaczenie w dyskursach dotyczących edukacji pokojowej i szerzej – w koncepcji budowania społeczeństwa pokoju. Artykuł prezentuje wyniki badania, którego celem było określenie deklarowanego przez młodzież poziomu kompetencji w zakresie myślenia krytycznego, rozumianego jako warunek odpowiedzialnego i skutecznego działania w złożonej i niejednoznacznej rzeczywistości społecznej. W badaniu wzięło udział blisko 900 uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych z południowej Polski. Analiza wyników wykazała istotne statystycznie różnice w poziomach samooceny. Uczniowie płci męskiej ocenili swoje kompetencje w zakresie myślenia krytycznego wyżej niż uczennice. Zmiennymi różnicującymi odpowiedzi były również miejsce zamieszkania oraz poziom wykształcenia. Wyniki zostały omówione w kontekście rozwijania kompetencji dla pokoju i edukacji włączającej.