Wykorzystywanie mediacji w praktyce pedagogicznej - Trojanowska, Ewa (Forum Pedagogiczne, 2025)
Wciąż poszukuje się skutecznych form oddziaływań wychowawczych i resocjalizacyjnych. Jedną z nich jest mediacja, której przypisuje się istotne walory pedagogiczne. Celem artykułu jest próba określenia roli mediacji w praktyce pedagogicznej, ze szczególnym uwzględnieniem jej zastosowania w środowisku szkolnym oraz w pracy resocjalizacyjnej z nieletnimi i dorosłymi sprawcami przestępstw. W artykule przedstawiono możliwości wykorzystania mediacji w sprawach karnych, w tym również po wydaniu wyroku, mediacji w sprawach nieletnich oraz mediacji szkolnych o charakterze wychowawczym i resocjalizacyjnym. Udział w mediacjach sprzyja przede wszystkim uczeniu się odpowiedzialności za własne działania oraz rozwijaniu empatii u stron konfliktu.