Wybrane instytucje i organizacje promujące i aktywujące pokój człowieka „jesieni życia” - Kwiatkowska, Sylwia (Forum Pedagogiczne, 2025)
Instytucje i organizacje promujące aktywizację osób starszych odgrywają kluczową rolę w ich zdrowiu psychicznym, emocjonalnym i społecznym, pomagając osiągnąć spokój ducha w okresie „jesieni życia”. Uniwersytety Trzeciego Wieku oferują seniorom możliwość kontynuowania edukacji, rozwijania pasji i zdobywania nowej wiedzy, co pobudza umysł i wzmacnia poczucie wartości. Kluby seniora natomiast pełnią rolę miejsc integracji i wsparcia. Spotkania w takim gronie pomagają w nawiązywaniu nowych relacji i przeciwdziałają poczuciu izolacji. Różne stowarzyszenia i organizacje działające na rzecz seniorów, jak lokalne grupy wsparcia czy organizacje pozarządowe, organizują inicjatywy społeczne, prozdrowotne oraz wolontariat. Dzięki temu seniorzy angażują się w życie społeczne, czują się potrzebni i spełnieni, co znacząco wpływa na ich wewnętrzny spokój. Wszystkie te instytucje przyczyniają się do budowania silniejszej wspólnoty, w której seniorzy odnajdują wsparcie, rozwój i poczucie przynależności, co pomaga im lepiej radzić sobie z wyzwaniami starości i cieszyć się spokojem ducha.