Rola więziennictwa w kształtowaniu postaw pokojowych. Studium historyczne instytucji karnych i losów skazanych w Królestwie Polskim (1815–1918) - Kuźniewska, Zofia (Forum Pedagogiczne, 2025)
W więzieniach Królestwa Polskiego panowały nieludzkie warunki bytowe. W artykule omówiono sytuację skazanych oraz obowiązujące wówczas przepisy prawne, w tym „Kodeks Karzący z 1818 roku” i późniejszy „Kodeks Kar Głównych i Poprawczych”, wzorowany na rosyjskim kodeksie karnym z 1845 roku. Przedstawiono również próby reform systemu penitencjarnego oraz działania podejmowane na rzecz resocjalizacji osób dorosłych i nieletnich. Zarysowano także regulacje dotyczące opieki medycznej w zakładach karnych oraz ogólną sytuację sanitarną w więzieniach.