Działania artystyczne i arteterapeutyczne w służbie pokoju. O odkrywaniu wartości sztuki w działaniach opartych na wymianie międzynarodowej - Nieduziak, Edyta M. (Forum Pedagogiczne, 2025)
Programy międzynarodowej wymiany studenckiej pomagają poznawać świat i kultury. Szczególne miejsce pełnią tu zajęcia ujawniające potencjał społeczny działań artystycznych. Artykuł prezentuje arteterapeutyczny projekt realizowany w grupie międzynarodowej studentów, służący wzajemnej wymianie i tolerancji. Zajęcia poddane zostały także badaniom o charakterze jakościowym, potwierdzającym ich znaczenie w tworzeniu relacji interpersonalnych opartych na wzajemnym poznaniu, szacunku i akceptacji. Wartości, które leżą u podstaw pokoju.