Wspieranie autonomii uczniów edukacji wczesnoszkolnej: strategie nauczycielskie, wyzwania i wnioski z badań pilotażowych - Błażejewska, Katarzyna (Forum Pedagogiczne, 2025)
Celem artykułu jest omówienie sposobów reagowania, sposobów działania oraz stylów wspierania autonomii uczniów przez nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej. Omawiane badania pilotażowe zostały przeprowadzone metodą winietową z wykorzystaniem Kwestionariusza Problemów Szkolnych. Najwyższymi wynikami charakteryzował się styl wysoce wspierający autonomię, najniższymi natomiast styl wysoce kontrolujący. W artykule podkreślono potrzebę pogłębiania wiedzy i umiejętności nauczycieli w zakresie nowoczesnych metod motywowania uczniów, nawiązywania z nimi relacji, utrzymywania równowagi między wspieraniem uczniów a stawianiem im wymagań, stosowania metod aktywizujących oraz redukcji wysoce kontrolującego stylu nauczania.