INTERAKCJE SPOŁECZNE W PROCESIE SOCJALIZACJI - Skuza, Aneta (Forum Pedagogiczne, 2016)
Człowiek rodzi się jako istota biologiczna, dopiero pod wpływem kultury określonego społeczeństwa staje się istotą społeczną. To właśnie kultura stanowi dla człowieka „coś” czego musi się „nauczyć” aby funkcjonować w określonym otoczeniu społecznym, a tym procesem, który „wprowadza” jednostkę w życie społeczne jest właśnie proces socjalizacji. Zatem jest to proces stawania się takim, jakim chce mieć nas nasze otoczenie społeczne. Nie mniej, treści społeczne, jakie przyswajamy sobie w toku procesu socjalizacji rzadko zapewniają funkcjonowanie, które byłoby całkowicie zgodne z wymaganiami społeczeństwa. Lecz samo społeczeństwo ustala też pewien stopień rozbieżności, którego przekraczanie uważa za mniej lub bardziej groźny objaw nieprzystosowania społecznego i zaburzenie procesu socjalizacji.