Edukacja dla bezpieczeństwa versus edukacja na rzecz zrównoważonego rozwoju - Klimska, Agnieszka (Forum Pedagogiczne, 2021)
W artykule został przedstawiony problem praktyki zrównoważonego rozwoju w odniesieniu do wybranych strategii i modeli edukacji. W sytuacji nasilających się zagrożeń dla środowiska społeczno-przyrodniczego i kryzysu ekologicznego uwidacznia się potrzeba modyfikowania programów edukacji sustensywnej. Zaproponowano, aby edukację tę wspierać przedsięwzięciami realizowanymi w ramach edukacji dla bezpieczeństwa. Bezpieczeństwo jest bowiem potrzebą, wartością i dynamicznym procesem społecznym, a działania na jego rzecz silniej mobilizują ludzi do aktywności i zmiany postaw.