Aktywność edukacyjna seniorów w polskim piśmiennictwie ostatnich lat i w opinii studentów - Żmijewska, Aneta (Forum Pedagogiczne, 2021)
Zjawisko starzenia się ludności jest istotne nie tylko ze względów ekonomicznych, gospodarczych czy demograficznych dla państwa, ale także społecznych. Szeroko pojęta pedagogika starości jest ważna dla rozwoju seniorów, ale także zmian w świadomości społeczeństwa, które zaczyna dostrzegać ogromne znaczenie jakie ludzie starsi wywierają na funkcjonowanie państwa. Artykuł nawiązuje do kwestii aktywności edukacyjnej osób starszych oraz jej roli w poprawianiu jakości ich życia. Edukacja seniorów jest jedną z możliwości rozwoju współpracy między młodszymi grupami społeczeństwa a osobami starszymi. Dlatego też w artykule oprócz polskich pozycji piśmienniczych dotyczących aktywności osób starszych pojawią się także zgromadzone opinie studentów, które przedstawią rozważania współczesnego pokolenia dotyczące poruszanego zagadnienia.