CHILDHOOD AUTISM SPECTRUM. TYPES AND SCOPE OF SOCIAL AND PEDAGOGICAL SUPPORT - Matyjas, Bożena; Forma, Paulina (Forum Pedagogiczne, 2023)
Artykuł ma charakter zarówno teoretyczny, jak i empiryczny. W części teoretycznej scharakteryzowano kategorię dzieciństwa, traktowaną holistycznie we współczesnych naukach społecznych i pedagogice. Badania dzieciństwa są rozległe, wielowątkowe, ale także związane z kontekstem społeczno-kulturowym i środowiskowym, w jakim dziecko dorasta. Diagnoza sytuacji dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu oraz ich dzieciństwa miała na celu poznanie i zdiagnozowanie form i zakresu wsparcia społeczno-pedagogicznego oferowanego badanym rodzinom przez środowisko lokalne. W części empirycznej scharakteryzowano wyniki badań przeprowadzonych metodą sondażu diagnostycznego oraz Berlińskich Skal Wsparcia Społecznego (BSSS). Na zakończenie przedstawiono praktyczne wnioski.