Inclusive research with people with intellectual disabilities. Current research status analysis - Parchomiuk, Monika (Forum Pedagogiczne, 2022)
Szerokie zainteresowanie badaniami włączającymi z udziałem osób z niepełnosprawnością intelektualną zrodziło potrzebę refleksji, której celem ma być ustalenie wartości dodanej takich projektów. Analizy własne miały na celu analizę nowszych zasobów badań i stanowiły kontynuację analiz dokonanych przez Walmsley’a, Strnadovą i Johnson, zmierzającą do oceny znaczenia badań włączających z perspektywy podmiotów w nie zaangażowanych oraz ustalenia wartości naukowej. Przeprowadzono systematyczną analizę badań powstałych w latach 2016-2021. Wykorzystano autorskie narzędzia do oceny wartości dodanej, inspirowane pracami innych autorów oraz kryteriami powszechnie stosowanymi. Potwierdzono znaczenie badań włączających z perspektywy osób z niepełnosprawnością intelektualną. Wykazano, że analizowane badania w różnym stopniu spełniają kryteria poprawności naukowej. Kluczowe jest spełnienie zasad powszechnie obowiązujących w środowisku nauki, wśród których na pierwszym planie sytuują się kwestie etyczne, staranny namysł nad metodą oraz możliwościami aktywizacji podmiotów biorących udział w badaniach.