Connected speech in EFL pedagogy - Jednaszewski, Piotr (Forum Pedagogiczne, 2022)
Nauczanie BATNA i WATNA w ramach programów nauczania angielskiego jako języka obcego - EFL obejmuje rozwój kompetencji studentów w zakresie języka obcego oraz doskonalenia umiejętności negocjacyjnych i analizy przypadków. Poniższy artykuł przedstawia niektóre techniki nauczania i ewaluacji BATNA i WATNA na zajęciach Angielski w Biznesie. Autor podaje przykłady i wyjaśnienia ilustrujące konieczność przygotowania studentów do stosowania BATNA i WATNA. Artykuł zawiera również dwa studia przypadków: pierwsze dotyczące Education Incorporated – instytucji edukacyjnej planującej rozwój na rynku międzynarodowym, a drugie dotyczące Emerald River – importera wina na rynki azjatyckie. Oba studia przypadku zostały napisane przez Alexa Allena z Uniwersytetu St. Andrews w Szkocji i Piotra Jednaszewskiego z St Mary's Academy w Kirkcaldy w Szkocji. Artykuł przedstawia koncepcje i przybliża przebieg zajęć dla przedstawionych studiów przypadków, które mogą być celem rozwoju umiejętności negocjacyjnych oraz do wprowadzenia i podkreślenia znaczenia BATNA i WATNA.