Funkcjonowanie psychiczne a religijność więźniów - Miałkowska-Kozaryna, Milena; Miszewski, Kamil (Forum Pedagogiczne, 2024)
Chociaż religijność odgrywa ważną rolę w resocjalizacji skazanych, brakuje usystematyzowanych badań w tym zakresie. Celem badania było opisanie funkcjonowania psychicznego więźniów przez pryzmat ich religijności. Badaniem objęto 124 skazanych na 25 lat pozbawienia wolności. Wyniki pokazały, że skazani deklarujący się jako wierzący cechowali się wyższą sprężystością psychiczną (Mental Resilience Scale) oraz zgłaszali więcej problemów ze zdrowiem, głównie somatycznym (GHQ-28). Badania nie wykazały natomiast istotnego statystycznie związku pomiędzy religijnością a poziomem lęku (STAI) oraz postrzeganiem izolacji penitencjarnaej jako sytuacji stresowej (własne narzędzie - Izolacja penitencjarna jako sytuacja stresowa). Badanie wskazuje, iż wiara jest czynnikiem istotnym dla funkcjonowania psychicznego skazanyh na długoterminowe więzienie, tym samym należy ją uznać za ważną dla procesu resocjalizacji.