Personality factors and post-traumatic growth in fathers of children with autism spectrum disorders - Prokopiak, Anna; Pasternak, Jacek; Gosztyła, Tomasz (Forum Pedagogiczne, 2024)
Cel. Celem badań była identyfikacja predyktorów potraumatycznego wzrostu (PTG) u ojców dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD) oraz porównanie uzyskanych wyników z wynikami matek dzieci z ASD. Metody. W badaniu wzięło udział 52 ojców dzieci z ASD. Grupa prównawcza składał się z 85 matek dzieci z ASD. Wykorzystano następujące narzędzia psychometryczne: NEO-FFI Costy i McCrae, PSS-10 Cohena, Kamarcka i Mermelsteina, Mini-COPE Carvera, Skalę Orientacji Pozytywnej w adaptacji Łaguny, Olesia i Filipiuk, GQ-6 Kossakowskiej i Kwiatek, Inwentarz PTGI w adaptacji Ogińskiej-Bulik i Juczyńskiego. Kontrolowano czas, jaki upłynął od diagnozy ASD u dziecka. Wyniki. Ojców dzieci z ASD, w porównaniu z matkami, cechuje podobny poziom PTG, wyższy poziom neurotyczności, otwartości oraz niższy ekstrawersji i bardziej dojrzałe strategie radzenia sobie ze stresem. Najwięcej zależności u ojców zanotowano w skali otwartości na doświadczenie. Ugodowość jest predyktorem PTG w grupie matek: wraz ze wzrostem ugodowości wzrasta poziom zmian w percepcji siebie, większe docenianie życia i zmiany w relacjach z innymi. Wnioski. Niektórzy ojcowie dzieci z ASD podejmują działania prowadzące do PTG. Sugeruje się, po diagnozie dziecka, tworzenie programów adaptacyjnych dla ojców, w formie warsztatów uczących umiejętności radzenia sobie ze stresem, nabywania umiejętności, pracy nad traumą lub terapii własnej.